skip to Main Content
Nou Taller De Recuperació De Varietats Locals A Arbúcies

Nou taller de recuperació de varietats locals a Arbúcies

El dimecres 16 de maig es va realitzar una nova sessió tècnica del projecte de recuperació de varietats locals “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” impulsat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament d’Arbúcies. El taller va tenir lloc a l’Escola Doctor Carulla d’Arbúcies, que col·labora amb el projecte a través de l’hort escolar que han impulsat. El taller va ser impartit per Jordi Puig, de l’empresa l’Espigall.

La sessió es va iniciar amb el seguiment de les varietats plantades el mes de març (tomàquet pometa, enciam del sucre i fesol ros d’Osor) i la resolució de dubtes i incidències sorgides. La majoria de col·laboradors del projecte van poder fer la sembra amb èxit i els cultius evolucionen correctament malgrat el fred del mes de març i abril i alguns problemes puntuals amb plagues.

Seguidament es va fer entrega de llavors de dues varietats locals més de la vall d’Arbúcies que es poden plantar a finals de primavera: l’escarola perruqueta (que es podrà collir al setembre) i la col de pell de galàpet (collita de novembre a febrer).

Posteriorment Ramon Espígol (Micofora SL) va explicar l’estat de les 6 varietats locals de pomeres que, en el marc del projecte, està recuperant en viver. Actualment estan en test i han començat a brotar una mica més tard del que s’esperava a causa del fred. A partir del mes de setembre els col·laboradors del projecte ja podran recollir-les i plantar-les a terra.

La sessió va finalitzar amb un taller pràctic a l’hort de l’Escola Doctor Carulla on es va poder veure l’evolució de les varietats locals plantades i on es van realitzar recomanacions en l’àmbit de les tècniques de conreu, la producció i la gestió sostenible d’aquest espai escolar.

El projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” pretén recuperar i promoure 12 varietats locals* de fruiters i horta amb l’objectiu de posar-les en valor com a productes locals del territori. Aquestes varietats agràries han estat escollides per la seva singularitat i especificitat i es localitzen en una vall, entre el Montseny i les Guilleries, que conserva un enorme patrimoni agrícola fruit de la diversitat històrica de conreus i l’aïllament geogràfic.

* Entenem per “varietat local” les plantes anuals i biennals que han estat cultivades durant més d’una generació (30 anys) en una àrea geogràfica determinada, conservant les llavors de forma continuada. En el cas de cultius perennes i espècies de reproducció vegetativa, es parla de varietat local quan ha estat cultivada durant més de 60 anys. Aquestes varietats són el producte de la selecció per part dels agricultors sobre les espècies silvestres i/o domesticades adaptables a les condicions ambientals i a les formes d’ús i gestió pròpies de la cultura agrària local.

 

Amb el suport de:

Back To Top