skip to Main Content
Taller De Recuperació De Varietats De La Vall D’Arbúcies

Taller de recuperació de varietats de la vall d’Arbúcies

El dimecres 14 de març va tenir lloc una sessió tècnica del projecte de recuperació de varietats locals “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” impulsat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament d’Arbúcies. El taller es va realitzar als terrenys de Verdures Felices, a Joanet, un dels productors d’horta que forma part del projecte “Localitza. Productes de la Selva”.

Va obrir l’acte l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, que va destacar la necessitat de recuperar els productes propis de la vall d’Arbúcies per la qual cosa cal implicar la ciutadania, els productors i el sector de la restauració i l’hostaleria a més de l’administració.

Seguidament Moisès Jordi Pinatella, tècnic del Consell Comarcal de la Selva, va presentar el tríptic del projecte, que inclou les 12 varietats locals d’horta i fruiter que es pretenen recuperar (a més de l’oli de la vall d’Arbúcies, ja en procés de recuperació). També incorpora els 13 agents implicats en la recuperació, entre allotjaments rurals, productors i escoles.

Posteriorment Jordi Puig (consultor i assessor a l’Espigall) va fer entrega de 3 de les varietats locals d’horta als assistents, que es poden plantar durant les properes setmanes: fesol ros d’Osor, tomàquet pometa i enciam del sucre. Més endavant s’entregaran les llavors del fesol ros de mata baixa, la col de pell de galàpet i l’escarola perruqueta. Pel que fa a les 6 varietats de pomeres, ja estan empeltades i estan en un viver d’Arbúcies en test a l’espera que l’empelt quedi soldat. A partir de l’estiu els 13 col·laboradors del projecte ja les podran plantar al terra.

Per acabar la sessió es va fer un taller pràctic de recuperació de varietats locals a càrrec de Jordi Puig en una parcel·la de terreny de Verdures Felices. Es va explicar com conservar les llavors, com fer planter i com preparar la terra de l’hort per a la sembra.

El projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” pretén recuperar i promoure 12 varietats locals de fruiters i horta amb l’objectiu de posar-les en valor com a productes locals del territori. Aquestes varietats agràries han estat escollides per la seva singularitat i especificitat i es localitzen en una vall, entre el Montseny i les Guilleries, que conserva un enorme patrimoni agrícola fruit de la diversitat històrica de conreus i l’aïllament geogràfic. Està impulsat per l’Ajuntament d’Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva i s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).

Les 12 varietats són:

Varietats locals* d’horta:

-Mongeta rossa de mata baixa o d’Arbúcies

-Mongeta rossa d’aspre o avellaneta rossa

-Enciam del sucre

-Col de pell de galàpet

-Tomàquet pometa

-Escarola perruqueta

Varietats locals* de fruiters:

-Pomera de can Quadres

-Pomera verda donzella

-Pomera reineta gris

-Pomera ciri gavatx

-Pomera agredolç

-Pomera sang de llebre

* Entenem per “varietat local” les plantes anuals i biennals que han estat cultivades durant més d’una generació (30 anys) en una àrea geogràfica determinada, conservant les llavors de forma continuada. En el cas de cultius perennes i espècies de reproducció vegetativa, es parla de varietat local quan ha estat cultivada durant més de 60 anys. Aquestes varietats són el producte de la selecció per part dels agricultors sobre les espècies silvestres i/o domesticades adaptables a les condicions ambientals i a les formes d’ús i gestió pròpies de la cultura agrària local.

Back To Top