skip to Main Content
Velles I Noves Peixateries

Velles i noves peixateries

Des del Localitza reivindiquem la tasca d’aquests establiments que ens permeten consumir peix fresc, de temporada, saludable i de qualitat.

A Blanes la gent sap que Es Portal és el lloc on es pot comprar peix fresc de dia. Antigament, les peixateries estaven ben bé al centre, ocupant els arcs d’Es Portal a la plaça de la Verge Maria, fins que a finals dels anys seixanta es van construir les peixateries municipals. A la plaça, coneguda també com a plaça del Peix, s’hi pot veure encara la porta medieval, que li confereix el nom d’Es Portal, així com els porxos i l’antic taulell per a la venda del peix, datat del 1901.

Avui, les parades del peix compten amb una nova ubicació a la plaça dels Dies Feiners. Passejant pel centre de la població les dues places es troben molt a prop. Aquestes peixateries han agafat el relleu de les que cantaven el peix a l’aire lliure i avui permeten continuar trobant peix fresc de proximitat. Són peixateries que tenen barca pròpia, preparades per satisfer les exigències del comerç actual, i segueixen essent de titularitat municipal.

A Tossa de Mar,  Ses Peixateries, tal com sempre s’ha conegut aquest racó de la Vila Nova, és l’indret on es feia la subhasta i la venda del peix fins a mitjan dels anys 90. A finals del segle XIX el mercat del peix de Tossa es va separar de la resta de mercats de la vila i  l’any 1928 es va inaugurar Ses Peixateries. A trenc d’alba, els pescadors que tornaven amb les barques, hi “cantaven el peix” a la subhasta i les peixateres l’adquirien per tonar-lo a vendre més tard. Els canvis econòmics i socials, la davallada de l’activitat pesquera i la fi de la subhasta del peix van provocar el seu tancament, quan es va jubilar la darrera peixatera l’any 1994. Avui, en aquest espai cobert per un porxo, s’hi pot identificar clarament el taulell per a la venda i l’escultura d’una peixatera com a homenatge i record a aquestes dones que vivien del mar.

Tot i que no a l’aire lliure, encara queden als municipis de la Selva marítima, i també a molts d’interior, peixateries on podem comprar peix fresc de la llotja de Blanes o d’altres llotges properes de la nostra costa. Des del Localitza. Productes locals de la Selva, volem donar suport a la tasca d’aquests establiments que ens permeten consumir peix fresc, de temporada, saludable i de qualitat. Consumir peix fresc representa també donar suport al sector pesquer i a la cultura marinera i gastronòmica del nostre territori.

Amb aquest objectiu, i amb el suport del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, s’ha creat un element d’identificació per a aquells establiments, peixateries, bars i restaurants, que ofereixen als seus clients peix fresc de la llotja de Blanes i vulguin afegir-se al projecte.

 

 

 

Back To Top