skip to Main Content
Els Productes Pesquers De Proximitat A La Selva

Els productes pesquers de proximitat a la Selva

Reivindicar els recursos alimentaris, gastronòmics i culturals vinculats a la pesca dels municipis de la Selva Marítima és l’objectiu d’un nou projecte del Consell Comarcal de la Selva.

A la Selva el sector pesquer s’organitza a partir de tres confraries, la de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar. La major part de les seves captures es comercialitzen a través de la Llotja de Blanes, una de les més importants de la Costa Brava i de Catalunya. El 2018 van passar per aquesta llotja 2.682 tones de peix.

El seitó, la sardina, el sorell i el sonso són les espècies amb majors captures que es venen a la Llotja de Blanes. La gamba rosada, un dels productes singulars, és el crustaci més pescat i el producte que més beneficis econòmics anuals aporta a la llotja. L’escamarlà és el segon crustaci en importància pel nombre de captures i de recaptació generada.

El fet que el desembarcament de les captures sigui diari fa que el peix i marisc que es posa a la venda mantingui tota la seva frescor i qualitat, el que li dona un valor afegit sobre el peix d’altres zones.

Un dels objectius del projecte que es desenvolupa des del Consell Comarcal és diferenciar aquest peix de proximitat, donar-lo a conèixer i estimular el seu consum. Això es vol fer a partir de posar en comú idees i generar estratègies entre les confraries de pescadors, els petits distribuïdors, les peixateries que compren a llotja i tots aquells establiments de restauració que permeten després als clients assaborir un producte local fresc i de qualitat.

El projecte, que s’ha de portar a terme durant aquest 2019, ha estat seleccionat pel Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i compta amb el cofinançament del Fons Europeu de la Pesca i Marítim (FEMP). Els seus objectius estan en total consonància amb els del Manifest per a la promoció dels productes pesquers de proximitat dins la Dieta Mediterrània, signat per diferents grups d’acció local pesquers del mediterrani nord-occidental, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i el DARP.

Una de les properes accions a realitzar és la Jornada “Concretem propostes per fer visibles i donar valor als productes de la pesca de proximitat”, que tindrà lloc el dia 6 de maig a la Llotja de Blanes.

Altres accions del projecte s’enfocaran a la promoció dels recursos i productes turístics en diferents àmbits com la gastronomia, els esdeveniments o el patrimoni pesquer i marítim.

A partir del projecte, els productes pesquers de proximitat i els productors, distribuïdors i establiments que ofereixen peix de llotja que estiguin interessats s’aniran incorporant a la xarxa del Localitza.

Back To Top