Productes singulars de la Selva: poma de Vilobí
Seguim amb la campanya de promoció de 12 productes singulars de la Selva amb la poma de Vilobí.
Vilobí d’Onyar i el conjunt de la plana de la Selva són una zona de producció de pomes que actualment està emparada per la “Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona”. A la comarca de la Selva la poma s’havia cultivat des de feia segles per a l’autoconsum de les famílies o per a la venda a mercats propers. La varietat climàtica entre les zones planeres i muntanyoses de la comarca permetien obtenir aquesta fruita durant tots els mesos d’estiu i de tardor. Destacava especialment la vall d’Arbúcies, amb una gran diversitat de varietats locals que encara avui es poden observar al Pomari de l’Emili i que s’estan intentant recuperar dins del projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur”.
A partir dels anys 60 la major part de la producció es va desplaçar cap a les terres planeres de la Selva gràcies a l’aliança entre pagesos catalans i productors de poma francesos. En efecte, a començaments de 1964, arran de la pèrdua d’Algèria per part de França, molts francesos establerts allà van tornar al seu país. A Algèria havien instaurat el cultiu de la poma i, en tornar, van intentar implantar-lo a França aprofitant les tècniques que havien après durant els anys de colonització d’aquest país del nord d’Àfrica, les quals es basaven en crear rengleres de pomeres ben endreçades, rectilínies i ajagudes enlloc de plantar-les rectes i als quatre vents com s’havia fet tradicionalment. Però, a França, aquesta fruita era ja molt estesa i, a més a més les terres eren cares. Aleshores van buscar altres alternatives en llocs on les terres fossin més assequibles.
Per mitjà de contactes que van mantenir amb gent gironina amb la intenció de llogar finques per plantar-hi les pomeres —conreu força desconegut fins aquell moment a les nostres comarques—, van arribar a Vilobí d’Onyar i altres punts de la plana de la Selva. Un cop aquí, van crear diverses societats on els socis eren catalans i francesos i en les quals tots participaven. Amb els anys els propietaris de les terres es van deslligar dels seus socis francesos, van cercar tècnics locals, van crear indústries com Fruitex i van unir-se a cooperatives com Girona Fruits. Tota aquesta aposta per la producció agrícola tecnificada va ser un dels eixos que van permetre impulsar l’economia local.
Actualment el cultiu de la poma ocupa 22 hectàrees a Vilobí i prop de 70 hectàrees al conjunt de la plana de la Selva, amb una producció de prop de 3.000 tones anuals (dades de 2015). Hi trobem les diferents varietats de Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Reineta i, en molt poca mesura, les vermelles, ja que a causa de les extremes calors de juliol i agost agafen una tonalitat marronosa molt poc comercial. Alguns dels productors estan associats a Fruitex mentre que altres, com Pascol Rodó, comercialitzen pel seu compte o estan associats a cooperatives d’altres municipis.
Cal destacar que, durant un cap de setmana del mes de setembre, se celebra, a Vilobí d’Onyar, la Fira de la poma i la pera a l’Agrobotiga el Forn, amb activitats com la venda directa de pomes i peres o la visita a camps de pomeres. El 2017 aquesta activitat va quedar emmarcada dins del Temps de poma, organitzat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí.
-Infografia (clica per fer més gran)
-Fitxa (clica per fer més gran)