skip to Main Content
Visita Professional Al Port Pesquer De Blanes

Visita professional al port pesquer de Blanes

El dilluns 7 de maig el Consell Comarcal de la Selva i la Confraria de Pescadors de Blanes van organitzar una visita al port pesquer i la llotja del peix de Blanes per a professionals del sector de la restauració, el comerç i el turisme. Hi van participar una cinquantena de persones d’arreu de la comarca, especialment responsables de cuina d’hotels i restaurants i tècnics d’agències de viatges i de gestió d’esdeveniments. L’activitat s’emmarca dins del projecte que el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar han presentat a la convocatòria d’ajuts del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) dins del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava i que té per objectiu dinamitzar el sector pesquer i marítim en l’àmbit de la Costa Brava Sud/Selva marítima.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda del regidor de Promoció de la Ciutat de Blanes, Jordi Blai Vinaixa, que va remarcar la necessitat que el sector públic i privat treballin conjuntament en la dinamització del port pesquer de Blanes. També va destacar l’aposta de l’Ajuntament de Blanes per la gastronomia pesquera amb activitats com el mes del peix blau o el mes de la gamba (que se celebra aquest mes de maig)

Seguidament Moisès Jordi Pinatella, tècnic de Promoció del Territori del Consell Comarcal de la Selva, va afirmar que el port pesquer i la llotja del peix de Blanes són un recurs molt important per Blanes, la Costa Brava Sud i el conjunt de la Selva perquè formen part de la cultura local, proveeixen de producte fresc als restaurants i comerços dels municipis de l’entorn i són un possible pol d’atracció de turisme de qualitat. En aquest sentit va subratllar que es tracta d’un espai amb un gran potencial alimentari, gastronòmic, turístic i cultural que cal obrir al territori.

La blanenca Roser Vall-llosada, de Grenyal-Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud, va explicar una proposta concreta de producte turístic al voltant del sector pesquer de Blanes amb visites a la llotja i un taller de cuina marinera al seu local situat a escassos metres del port. Aquest projecte opta també als ajuts del FEMP.

Per la seva banda Eusebi Esgleas, patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, va explicar la importància del port pesquer de Blanes (el tercer amb major nombre de captures a Catalunya) i va reivindicar la necessitat de promoure el consum de peix fresc de llotja. També va explicar que la Confraria de Pescadors de Blanes disposarà, en els propers mesos, d’una web (que opta també al finançament a través dels ajuts del FEMP) amb informació sobre la història de la Confraria, la flota pesquera, les arts de pesca, les espècies capturades i el sistema de comercialització, entre d’altres aspectes.

Anna Masdéu, gerent del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, va cloure la presentació explicant que els GALP són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) que ofereixen suport als agents socials i econòmics que impulsin mesures que potenciïn l’activitat pesquera i el desenvolupament dels municipis.

La visita guiada es va centrar en dos espais: el moll de pescadors i la llotja del peix. En el moll de pescadors el patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, i el gerent, Xavi Domènech, van detallar les característiques de la flota pesquera de Blanes mentre els vaixells arribaven a port i descarregaven el peix. La flota pesquera de Blanes estava formada a desembre de 2017 per 17 embarcacions d’arrossegament, 23 d’arts menors, 6 d’encerclament, 2 de palangre de fons i 3 de palangre de superfície per bé que algunes d’aquestes no estan actives. El port de Blanes destaca per la diversitat d’espècies capturades: algunes de les que acumulen més volum de captures i major valor econòmic són el seitó, la sardina, el sonso o la gamba.

A la llotja els representants de la Confraria de Pescadors van explicar el funcionament de la subhasta del peix des d’unes instal·lacions elevades que permeten observar l’activitat sense interferències. A la subhasta restaurants, comerciants i distribuïdors poden adquirir el peix a l’engròs acabat de pescar. El funcionament de la subhasta s’inicia quan un treballador de la Confraria fixa el preu d’entrada, que apareix en una pantalla, mentre els compradors disposen de comandaments a distància per comprar el peix. El preu va baixant i el primer que pitja el botó s’emporta el peix.

Per finalitzar l’acte, els organitzadors van destacar la necessitat de seguir treballant amb els projectes que els diversos agents públics i privats de la Selva marítima han plantejat en el marc del FEMP, en especial la nova web, les visites a la llotja amb taller de cuina marinera, el suport a la comercialització i la promoció dels establiments que incorporen peix de Blanes. Tot plegat ha de permetre que el port de Blanes es consolidi com el port de referència del seu entorn territorial en proveïment de producte pesquer fresc, en el coneixement de la cultura de la pesca i el peix i en la promoció d’un turisme cultural i gastronòmic de qualitat.

Back To Top