El sector pesquer centra el focus d’una nova fase del projecte “Localitza”
El patrimoni vinculat al mar en els seus diferents vessants -gastronomia, equipaments de l’activitat pesquera o festivitats tradicionals- esdevé fil conductor entre Blanes, Lloret i Tossa de Mar.
Des de l’any 2016 el Consell Comarcal de la Selva lidera el projecte Localitza en el marc del qual s’han dut a terme tasques de caracterització dels productes agroalimentaris singulars de la comarca; així, s’han identificat les característiques d’aliments com el salsafí de la plana de la Selva, l’avellana de Brunyola, els productes làctics, etc.
Amb el cofinançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava, durant aquest 2019 el Consell Comarcal ha pogut ampliar el projecte als productes del mar i fer visible així la diversitat que els tres municipis litorals de la Selva aporten a la comarca.
Treballant en cooperació amb els municipis de Blanes, de Lloret de Mar i de Tossa de Mar, el projecte s’ha materialitzat en:
- Un calendari d’esdeveniments, estructurat en tres grans blocs –l’ofici, la cuina i les tradicions-, que posen en valor cites anuals dels tres municipis vinculades al seu present i passat pesquer. La tradicional tirada a l’art a Lloret i Blanes, la festa dels pescadors de Tossa o les nombroses jornades gastronòmiques lligades a la cuina marinera en són un exemple.
- Una ruta, editada com a mapa desplegable i en 4 idiomes, que enllaça 18 elements patrimonials que des de diferents òptiques permeten entendre l’univers mariner: escultures a les dones dels qui sortien a mar, centres de devoció religiosa, infraestructures d’ajut a la navegació, museus, espais per a la venda del peix o paisatges vora l’aigua que continuen evidenciant un vincle amb el mar més enllà del seu ús lúdic. El mapa convida a conèixer, entre altres, el barri de pescadors de s’Auguer i l’espai central que representa el port pesquer i la llotja a Blanes, l’ermita de Santa Cristina, el mirador de la Dona marinera i el conegut Museu del Mar de Lloret, o ses Peixateries i el Far de Tossa.
Aquestes accions persegueixen el reconeixement de la feina i el paper socioeconòmic dels pescadors i, per tant, del seu producte, i l’impuls de l’interès de la població local en la seva pròpia cultura i tradicions.
Així mateix, per tal d’incidir en el reconeixement d’aquells establiments que aposten per la compra de peix fresc, el projecte crea el distintiu “Aquí tenim peix fresc”. Aquest distintiu reconeix peixateries, restaurants i altres espais gastronòmics de tota la comarca que compren –directament o indirecta- peix a la Llotja de Blanes, el centre de les transaccions del peix i marisc de la Costa Brava Sud.
Fins ara 13 establiments han obtingut aquest distintiu de caràcter voluntari, cosa que fa visible el seu compromís amb els productes de proximitat, frescos i de qualitat de la comarca. Per conèixer on es pot comprar i consumir peix fresc de la Llotja de Blanes, la web del Localitza incorpora un mapa que geolocalitza els establiments.
Si bé l’impuls econòmic a l’obertura del projecte Localitza al sector pesquer finalitza aquesta tardor, el treball del Consell Comarcal de la Selva amb els tres municipis costaners continuarà, així com el contacte amb el sector de la restauració i la Llotja de Blanes, i enceta noves oportunitats per fer present la façana marítima de la Selva a tota la comarca.