Productes singulars de la Selva: avellana de Brunyola
Seguim amb la campanya de promoció de 12 productes singulars de la Selva amb l’avellana de Brunyola.
L’avellana de Brunyola es cultiva entre les comarques de la Selva i del Gironès, en zones planeres situades entre el massís de les Guilleries, el riu Ter i el riu Onyar per petites explotacions d’origen familiar arrelades al territori.
El conreu de l’avellana al nord de la comarca de la Selva es remunta, com a mínim, al segle XIV per bé que es va començar a estendre a mitjans del segle XIX a causa de l’arribada de la fil·loxera. Llavors molts pagesos van arrencar els ceps de les vinyes i, en el seu lloc, van plantar avellaners de diferents varietats que van ocupar les zones planeres i els vessants dels turons. A la segona meitat del segle XX, els pagesos van començar a plantar els avellaners en zones planeres de regadiu, en fileres perfectament alineades, i van mecanitzar les feines.
Es tracta d’un conreu força delicat perquè floreix entre els mesos de gener i febrer, quan l’hivern arriba al seu cim. D’altra banda, a l’estiu pot arribar a necessitar uns cent litres d’aigua al dia per tal que es puguin collir les avellanes durant el mes de setembre o octubre sense problemes. Actualment la varietat que més domina és l’avellana negreta gràcies al seu gust i a la facilitat per esclovellar-se. De fet, un 80% dels avellaners plantats corresponen a aquesta varietat, però també n’hi ha d’altres com l’avellana del queixal que tradicionalment han estat molt important a la comarca. A més, els pagesos necessiten la combinació de diferents tipus d’avellaners per aconseguir una pol•linització òptima de les flors.
L’avellana és un dels fruits secs més saludables gràcies a l’alta quantitat de greixos insaturats i fitoesterols, que permeten regular el colesterol i els triglicèrids. D’altra banda, presenta un valor energètic força important (645 Kcal per cada 100 grams) a causa del baix contingut en aigua, un 5%.
Actualment el conreu ocupa prop de 950 hectàrees (la meitat a Brunyola), inclou nou municipis productors (Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Brunyola, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar a la comarca de la Selva; i Bescanó i Vilablareix, del Gironès) i genera una producció de 470 tones d’avellanes per any.
Una vegada recollides i seleccionades, la major part de les avellanes de Brunyola es transporten fins al Camp de Tarragona, on grans indústries i cooperatives les torrefacten i les comercialitzen al mercat nacional i internacional en forma d’avellana entera o de pasta d’avellana. De fet, es calcula que un 60% de la producció marxa cap a mercats europeus. Darrerament ha sorgit una iniciativa, impulsada per l’Associació Avellana de Brunyola, per comercialitzar directament l’avellana de Brunyola amb un format de bossa envasada al buit que conté 200 grams d’avellanes de la varietat negreta sense clova, repelades i torrades.
D’altra banda, l’any 1995 es va iniciar la Fira de l’Avellana de Brunyola, que s’ha convertit en un punt de trobada d’agricultors, comerciants i veïns de la comarca de la Selva.
-Infografia (clica per fer més gran)
-Fitxa (clica per fer més gran)