Productes singulars de la Selva: làctics de la plana
Seguim amb la campanya de promoció de 12 productes singulars de la Selva amb els làctics de la plana de la Selva
La plana de la Selva és, actualment, una de les principals àrees de producció lletera de Catalunya. Històricament aquesta activitat ha estat afavorida per les àmplies extensions planeres de camps -que proveïen de farratge a les vaques- i la presència d’aigua.
Durant els anys 80 i 90 del segle XX es va produir un canvi important en el sector atès que es va passar de moltes explotacions de mida petita i mitjana a poques granges amb molts caps de bestiar i un sistema de treball mecanitzat. A diferència d’altres territoris, on van desaparèixer la pràctica totalitat d’explotacions, a la plana de la Selva moltes van poder adaptar-se a la nova situació ja que disposaven de la superfície de cultiu necessària per alimentar les vaques.
Actualment a la plana de la Selva hi ha una trentena de granges que concentren prop del 10% de la producció de llet a Catalunya i que comercialitzen a la indústria lletera. També cal destacar la presència de l’empresa Ato a Vidreres, dedicada a la producció i distribució de llet i que es proveeix de les granges de l’entorn. A més, a Vilobí d’Onyar se celebra la Fira de la Llet, la més important de Catalunya en el sector.
D’altra banda, a partir de la primera dècada del segle XXI algunes granges van iniciar projectes per combinar la producció de llet per a la gran indústria amb la venda directa de llet fresca o amb l’elaboració de productes làctics com ara els formatges, els iogurts o els gelats.
Aquesta tendència es va iniciar el 2012 de la mà de la Granja El Provençal de Riudellots de la Selva i ha continuat amb la Granja Mas Bes de Salitja (Vilobí d’Onyar). En tots dos casos la major part de la seva producció es dirigeix cap a la venda de llet a la indústria, però una part s’utilitza per a fer productes làctics. També realitzen visites a les seves explotacions i disposen d’agrobotigues amb productes locals del territori. Altres granges, com Can Ribas de Maçanet de la Selva, venen directament la llet fresca.
Per tal d’aconseguir els millors resultats, l’aliment de les vaques prové de camps propers a les granges. Durant la major part de l’any els tractors treballen desenes d’hectàrees de terreny per tal que els animals disposin d’una alimentació variada i saludable. I, una vegada a la granja, les vaques i vedells gaudeixen d’un profund benestar animal. En el cas del bestiar boví la tranquil·litat és essencial per aconseguir un bon producte perquè qualsevol alteració pot provocar fluctuacions en la qualitat i quantitat de la llet. Per aquesta raó, en els darrers temps la Granja Mas Bes ha introduït la música clàssica a les instal·lacions on hi ha les vaques.
El procés d’elaboració dels diferents productes té un component manual molt important i, en cap cas, s’afegeixen additius artificials per millorar els productes. Tot el procés es realitza a les mateixes granges i, en tot moment, es manté la traçabilitat de la producció i també els alts nivells de qualitat. La Granja El Provençal elabora iogurts naturals de diferents gustos i produeix formatges singulars, com ara el curat de ratafia i el mató. Per la seva banda, la Granja Mas Bes està especialitzada en gelats i mató.
A nivell nutritiu el consum de iogurt ajuda a mantenir els nivells de calci i es tolera millor que la llet. En aquest punt cal destacar que els iogurts de la Selva se solen acompanyar de fruites o avellanes, fet que fa variar el nombre de calories. Pel que fa als formatges, tenen quantitats importants de calci, fòsfor i vitamines. Es poden combinar amb nombrosos aliments de la Selva, com ara la ratafia.
-Fitxa (clica per fer més gran)