“Vall d’Arbúcies, llavors de futur” vol recuperar 12 varietats locals
El dissabte 4 de novembre (12:00 hores, Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, en el marc de la Fira de la Tardor d’Arbúcies) va tenir lloc la presentació oficial del projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” impulsat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament d’Arbúcies que pretén recuperar i promoure 12 varietats locals de fruiters i horta amb l’objectiu de posar-les en valor com a productes locals del territori. Aquestes varietats agràries han estat escollides per la seva singularitat i especificitat i es localitzen en una vall, entre el Montseny i les Guilleries, que conserva un enorme patrimoni agrícola fruit de la diversitat històrica de conreus i l’aïllament geogràfic.
L’acte fou presentat per l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, que va destacar la necessitat de promoure les varietats i els productes locals de la vall d’Arbúcies com a estratègia per impulsar l’economia local i preservar el medi natural. Les intervencions van anar a càrrec de Jordi Puig i Neus Monllor, els tècnics que han realitzat la prospecció de varietats locals i que n’han dissenyat l’estratègia de recuperació. Veure presentació.
Les varietats han estat seleccionades a partir de l’Inventari de varietats locals d’interès agrari de la Selva, un document encarregat pel Consell Comarcal de la Selva a l’empresa l’Espigall. L’estudi s’ha basat en l’entrevista a 40 individus amb una mitjana d’edat de 68 anys i que, majoritàriament, estan o han estat ocupats en el sector agrícola. En total s’han inventariat 237 varietats de les que es conserva llavor o material vegetal, de les quals un 61,6% són hortícoles, un 34,1% fruiters de regadiu i un 4,2% fruiters de secà o vinya.
Dins de la Selva, la vall d’Arbúcies ha emergit com un dels territoris amb més varietats locals inventariades (un total de 88) que, molt sovint, estan conservades per persones d’edat avançada. Cal destacar, a més, la presència del Pomari de l’Emili, una iniciativa no professional que ha permès conservar diverses varietats de pomes antigues. http://elpomaridelemili.blogspot.com.es/ D’entre les 88 varietats inventariades a la vall d’Arbúcies se n’han identificat 12 (6 de fruiters i 6 d’horta) com a susceptibles d’interès per a la seva recuperació atenent a la seva singularitat i especificitat i a altres factors com la facilitat de cultiu, la productivitat o la qualitat organolèptica. Aquestes varietats se sumen a l’olivera del salar d’Arbúcies, autòctona del territori i en procés de recuperació des de l’any 2012 i de la qual es promou un oli gourmet. http://salardarbucies.com/
Per tal de promoure la recuperació de les varietats locals l’Ajuntament d’Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva han endegat des de principis d’any una taula de treball amb diversos agents del municipi vinculats al sector agrari i turístic (pagesos, viveristes, allotjaments rurals…). D’aquesta taula n’ha sorgit el projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” amb l’objectiu de realitzar accions per fomentar el coneixement, la divulgació i la recuperació de 12 varietats locals de la vall d’Arbúcies.
Durant la presentació del projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” del dissabte 4 de novembre es va fer també un lliurament simbòlic de llavors d’algunes de les varietats a una desena de persones que ja s’han compromès a recuperar-les. Posteriorment, i fins a la primavera de 2018, es realitzaran diversos tallers de formació per tal que aquestes persones puguin encarar la recuperació d’aquests cultius amb èxit. Paral·lelament s’editarà material divulgatiu amb informació de les varietats locals que s’adreçarà especialment als establiments de turisme rural que participen a la iniciativa, els quals podran explicar a les persones que s’hi allotgin la història d’aquestes varietats locals autòctones. També es preveu la realització de tastos de productes i de campanyes de publicitat enfocades al turisme i als consumidors.
El projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur”, impulsat per l’Ajuntament d’Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).
VARIETATS LOCALS QUE ES PROPOSA RECUPERAR:
Varietats locals* d’horta:
-Mongeta rossa de mata baixa o d’Arbúcies
-Mongeta rossa d’aspre o avellaneta rossa
-Enciam del sucre
-Col de pell de galàpet
-Tomàquet pometa
-Escarola perruqueta
Varietats locals* de fruiters:
-Pomera de can Quadres
-Pomera verda donzella
-Pomera reineta gris
-Pomera ciri gavatx
-Pomera agredolç
-Pomera sang de llebre
* Entenem per “varietat local” les plantes anuals i biennals que han estat cultivades durant més d’una generació (30 anys) en una àrea geogràfica determinada, conservant les llavors de forma continuada. En el cas de cultius perennes i espècies de reproducció vegetativa, es parla de varietat local quan ha estat cultivada durant més de 60 anys. Aquestes varietats són el producte de la selecció per part dels agricultors sobre les espècies silvestres i/o domesticades adaptables a les condicions ambientals i a les formes d’ús i gestió pròpies de la cultura agrària local