Més de 40 persones a la jornada de producte local a la Selva
El divendres 7 d’octubre va tenir lloc la jornada “Iniciatives i estratègies de dinamització del producte local a la Selva” a la Granja Mas Bes, a Vilobí d’Onyar. Hi van assistir més de quaranta persones entre productors locals, establiments turístics i tècnics locals. La jornada forma part del projecte Localitza, que té com a objectiu integrar el producte agroalimentari al mercat turístic de la Selva, i que està impulsat pel Consell Comarcal de la Selva amb el suport del SOC i els ajuntaments de Vilobí d’Onyar, Arbúcies, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Santa Coloma de Farners i Hostalric.
Van obrir la jornada l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, i el conseller de turisme del Consell Comarcal de la Selva, Quim Vivas, que van mostrar el seu compromís a favor dels productes agroalimentaris de proximitat. Seguidament Núria Serena, de la consultora Raiels, va presentar els resultats de la diagnosi sobre els productes locals de la Selva en relació a la seva incorporació al mercat turístic. Aquests resultats queden reflectits en el “Manual per a la incorporació del producte agroalimentari al mercat turístic” que ofereix solucions tecnològiques i de processos per adaptar els diferents productes agroalimentaris de la comarca a les demandes dels mercats turístics.
A continuació es va realitzar una taula rodona per presentar experiències de dinamització dels productes locals que es podrien aplicar a la Selva. Alba Rojas, de Mengem Bages, va subratllar que aquesta cooperativa compra, comercialitza i distribueix els productes de petits productors mitjançant diferents canals (botiga física, botiga on-line, distribució a pariticulars…). Francesc Galí, tècnic del Consell Comarcal del Baix Empordà, va explicar la Marca de Garantia Productes de l’Empordà com a segell que prestigia i promou el producte local i garanteix l’origen i la qualitat de cara al consumidor. Josep Erra, de la Cooperativa Plana de Vic, va exposar el cas d’aquesta cooperativa tradicional ramadera que ha evolucionat des de l’alimentació i sanitat animal cap a la comercialització conjunta i l’especialització en la varietat de porc duroc. Finalment Brigitte Martínez (IRTA) i Àngel Segarra (Gremi de Carnissers de les Comarques Gironines) van presentar les dulses, la botifarra dolça cuita, un bon exemple de transformació d’un producte tradicional fresc a un producte adaptat a nous públics (turisme, consum ràpid, esportistes…).
Per cloure la jornada en Carles Comas va fer una visita tècnica a la Granja Mas Bes per mostrar aquest exemple de diversificació d’una explotació ramadera a través de l’atracció de visites a l’explotació, el turisme rural i la creació d’una agrobotiga i un museu.